Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η περί Θεού αυταπάτη

Ολοκλήρωσα μέσα στις διακοπές του Πάσχα την ανάγνωση του βιβλίου Η περί Θεού αυταπάτη του Richard Dawkins. Είχα αρχίσει να το διαβάζω ένα χρόνο περίπου πριν (εδώ μια παλιότερη αναφορά μου) αλλά, επειδή κρατούσα σημειώσεις, καθυστερούσα, χώρια που παράλληλα διάβαζα ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως πάντα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που προτείνω σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στη θρησκεία και την πίστη. Προσωπικά, μαγεύτηκα από όσα έμαθα ξεφυλλίζοντάς το, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα που αφορούν την ηθική, την εξέλιξη των ειδών και άλλα, ενώ σοκαρίστηκα από το πόσο ακραίες πράξεις μπορεί να προκαλέσει ο φανατισμός.

Όσοι ανησυχούν και προβληματίζονται για το αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης ή όχι ενός ανώτερου όντος που έπλασε τον κόσμο, θα βρουν εδώ μία θέση γερά θεμελιωμένη και μία ανάλυση που δεν αφήνει κανένα σημείο ακάλυπτο. Επίσης, στο τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο "Ένα αναγκαίο κενό;", θα πάρουν και την απάντηση του συγγραφέα σχετικά με το τι μπορεί να πάρει τη θέση της θρησκείας στον τομέα της νοηματοδότησης της ανθρώπινης ύπαρξης. Διαβάστε ελεύθερα!

8 σχόλια:

alterego είπε...

Καλημερα Μιχαλη. Εριξα μια ματια στην αναφορα που εκανες σε προηγουμενη αναρτηση σου για το βιβλιο και διαβασα το αποσπασμα που παρεθεσες. Το βρηκα εκπληκτικο. Θα προσπαθησω να το διαβασω. Νασαι καλα

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ alterego:
Πίστεψέ με, δε θα χάσεις αν διαβάσεις αυτό το βιβλίο! Ευχαριστώ που πέρασες!

επί λέξει είπε...

Είναι ωραίο να σου προτείνεται όχι μόνο ένα βιβλίο αλλά και ο ενθουσιασμός που το έχει συνοδεύσει από τον αναγνώστη του. Αν και προ πολλού έχω δώσει τη δική μου απάντηση περί θρησκείας, "ομολογώ" ότι καιρού επιτρέποντος θα το διαβάσω.

Καλώς σε βρίσκω και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Νομίζω με εκνευρίζουν αυτού του είδους τα βιβλία αυτή την περίοδο. Πότε θα επανεκδοθεί η Πηγάδα της Μάρως Δούκα;

(Εμμονές)

Καλησπέρα και καλή Πρωτομαγιά.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

θα το διαβάσω και γω! Καλό μήνα!!!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ aa:
Καλώς ήρθες! Φάνηκε ο ενθουσιασμός μου ε; Δεν ξέρω ποια απάντηση έχεις δώσει εσύ στο θέμα της θρησκείας, αλλά "πιστεύω" ότι σίγουρα θα το απολαύσεις αυτό το βιβλίο! Να περνάς να τα λέμε!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Χρήστος Μιχαήλ:
Αλήθεια, γιατί σε εκνευρίζουν; Πολύ θα ήθελα να το συζητήσουμε! Την Μάρω Δούκα δεν την ξέρω αλλά αν το προτείνεις, θα την ψάξω! Ευχαριστώ για τις ευχές!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ stavroulazerva:
Χαίρομαι! Καλό μήνα και σε σένα έστω και καθυστερημένα!

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες