Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας: #1

Sufjan Stevens
Illinois
Ποιοι Strokes και ποιοι... Heartattacks βρε παλουκάρια - με όλο το σεβασμό δηλαδή... Δύσκολεύομαι να βρω άλλο άλμπουμ που να μοιάζει τόσο υπέρμετρα φιλόδοξο στα χαρτιά (ένα concept για την ομώνυμη πολιτεία που αγγίζει την ιστορία, την τοπογραφία και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε) αλλά να αποδεικνύεται ακόμα πιο μαγικό, πλούσιο και νέτα σκέτα επιβλητικό όταν σκάει από τα ηχεία. Μπορεί στο εξώφυλλο να μη φιγουράρει πια ο Superman (ελέω DC Comics), μπορεί τελικά η όλη ιστορία με το project των 50 πολιτειών να ήταν μια φάρσα, τίποτα όμως δεν είναι ικανό να χαλάσει την εικόνα αυτού του δίσκου. Τίτλοι-σιδηρόδρομοι, χιούμορ αλλά και απίστευτη οξυδέρκεια στον στίχο, εξωγήινες μελωδίες και λουσάτες, πλην lo-fi, ενορχηστρώσεις και ένα ακόμα άλμπουμ με outtakes που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς αυτός ο Αμερικανός, άνθρωπος-ορχήστρα και χριστιανός καταφέρνει να δημιουργεί και να οργανώνει τέτοιο όγκο υλικού. Φακ!
Υ.Γ.: Ελλείψει άλλου, καταλληλότερου υλικού, το Illinois εκτέλεσε χρέη soundtrack για το ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη το 2006 αλλά και για αρκετές νύχτες της στρατιωτικής μου θητείας. Enough said...

8 σχόλια:

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

τι να πω...
με έπεισες! what did you think of New York?1

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Σ.Π.Ρ.:
Αυτό έλειπε να μην σε έπειθα! :) Για τη Νέα Υόρκη τι να πω; Είναι ο τόπος των ονείρων μου! Έμεινα εκεί 10 μέρες αλλά την λάτρεψα από τις πρώτες ώρες που περπάτησα στους δρόμους της. Πρέπει να πω επίσης ότι ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι την περίμενα. Αν δεν έχεις πάει, τη συστήνω ανεπιφύλακτα! Ευχαριστώ που πέρασες!

Giousurum είπε...

NEW YORK, NEW YORK Που έλεγε και ο μαγάλος Frankie..

Kαλά να περάσεις όλες τις ημέρες.

Όσο για το νο1 άλμπουμ ειλικρινά ε κατέπληξες με την επιλογή σου.!!1

Leviathan είπε...

Kala Xristougenna me igeia pano ap ola kai boliki agapi!!!! kala na peraseis!!! filiaaaa polla! :)

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Giousurum:
Πράγματι μεγάλος ο Sinatra! Ελπίζω η επιλογή μου για την πρώτη θέση να σας κατέπληξε με τη θετική έννοια... :) Εύχομαι και σε σας καλές γιορτές και χρόνια πολλά!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Leviathan:
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Καλά Χριστούγεννα και σε σένα, με υγεία και χαρά! Φιλιά!

http://karabouzouklides.blogspot.com είπε...

xronia polla paidia kai ... oti katsei

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλώς τον! Χρόνια πολλά και σε σένα! Προτιμώ το... Whatever Works! :)

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες