Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Συνέντευξη με τον Θάνο Μικρούτσικο

Εντάξει, το ομολογώ: η συνέντευξη που έκανα με τον Θάνο Μικρούτσικο για λογαριασμό του Ορφέα - μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ - είναι μεγάλη και ίσως δυσκολέψει τον αναγνώστη. Νομίζω όμως ότι ο επιμένων θα ανταμειφθεί καθώς ο Μικρούτσικος έχει, νομίζω, πάντα ενδιαφέροντα πράγματα να πει - θα περιμένω βεβαίως με μεγάλο ενδιαφέρον τα όποια σχόλιά σας. Και σας υπενθυμίζω ότι απόψε είναι η τελευταία εμφάνισή του, παρέα με τα Υπόγεια Ρεύματα και τον Γιάννη Κούτρα, στη σκηνή του Κυτάρρου.

14 σχόλια:

Unknown είπε...

Μιχάλη, τη χάρηκα πολύ τη συνέντευξη, μη σου πω ότι σε ζήλεψα ελαφρώς! Λατρεύω το Μικρούτσικο, τον θεωρώ άφταστο τραγουδοποιό (αν και όταν άκουσα ένα από τα συμφωνικά του έργα στο Μέγαρο με τον Gary Burton δεν τρελάθηκα). Θεωρώ το Σταυρό του Νότου το σημαντικότερο δίσκο των τελευταίων τριάντα χρόνων και κάθε φορά που τον ακούω, βρίσκω και καινούργια πράγματα. Ευχαριστούμε !

Unknown είπε...

Εγώ πάλι είναι γνωστό ότι δεν θεωρώ το Μικρούτσικο κ τόσο καλό ως μουσικό (συνθετικά), πράγμα που όμως διαχωρίζω τελείως από την αξία του έργου του. Αλλά νομίζω ότι στη συνέντευξη είπε πολύ σημαντικά πράγματα κ τη διάβασα πολύ εύκολα παρόλο το μέγεθός της.

Ξεχωρίζω πάνω από όλα την αναφορά του στο πόσο σημαντικό είναι να είσαι πολύπλευρος (ειδικά ως δημιουργός) κ να μην περιορίζεις την οπτική σου αυστηρά στο αντικείμενό με το οποίο ασχολείσαι!

Mike, ο τρόπος που καθοδήγησες τη συνέντευξη ήταν για άλλη μια φορά άψογος! Εκείνο το "Γιατί όχι κ τώρα;" νομίζω πρέπει να διδάσκεται!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Third Stone From The Sun:
Φίλε Κώστα, εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κι εγώ αγαπώ πολύ τον Μικρούτσικο και βέβαια τις μελοποιήσεις του σε ποιήματα του Καββαδία - τη συμφωνική πλευρά του δυστυχώς δεν την ξέρω καθόλου.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Χρήστος:
Εμείς Chris τα έχουμε συζητήσει πολλάκις για τον Μικρούτσικο και τις γνωρίζω τις θέσεις σου. Έχεις δίκιο βέβαια που στέκεσαι σε όσα είπε για τη σημαντικότητα του να είναι κανείς πολύπλευρος. Όσο για το τελευταίο σου κολακευτικό σχόλιο, με τιμά ιδιαιτέρως και σε ευχαριστώ. Αν όμως ήσουν παρών, θα καταλάβαινες ότι μάλλον ο συνθέτης ήταν αυτός που καθοδηγούσε... :)

Μουσικά Προάστια είπε...

Διάβασα την κουβέντα σας χωρίς να πάρω ανάσα. Καταιγιστικός όπως πάντα ο Μικρούτσικος, έχει τον τρόπο του. Πολλά μπράβο Μιχάλη!

Μαριανα είπε...

Μιχάλη...και συνέντευξη με τον Θ. Μικρούτσικο; Ευχάριστες εκπλήξεις ... :) και συγχαρητήρια για τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα σου που τα υποστηρίζεις πολύ καλά.

καλημέρα είπε...

Διαβασα τη συνέντευξη στα γρήγορα, την εκτύπωσα ήδη για να την διαβασω πηγαίνοντας στο σπίτι μετα τη δουλειά με την ησυχία μου, στο λεωφορείο, ξέρεις...
Θα σου πω λοιπόν μετα, όμως μια κουβεντα θέλω να την πω τώρα για αυτό που γράφεις ότι η συνέντευξη είναι μεγάλη και ίσως δυσκολέψει τον αναγνώστη. Έχοντας πολλές φορές, ως δημοσιογραφος, ζοριστεί απίστευτα να συμπιέσω μια συνέντευξη σε μια χιλιάδα λέξεις, και σε λιγότερες, όσο κι αν πιστευω στην περιεκτικότητα του λόγου και στην πολύτιμη άσκηση συμπύκνωσης, όταν η συζήτηση-συνέντευξη είναι ενδιαφέρουσα, όταν ο συνεντευξιαζόμενος είναι άνθρωπος που είναι έξυπνος, ενδιαφέρων και λεει ουσιαστικά πραγματα δεν βαριέμαι ποτέ να διαβαζω μια μεγάλη συνέντευξη, το αντίθετο μάλιστα. Και νομίζω πως δεν ισχύει μόνο για μένα αυτό (ελπίζω δηλαδή, στους καιρούς του λίγου και γρήγορου που ζούμε).
Θα ξαναερθω να γραψω εντυπώσεις,
για την ώρα, καλημέρα!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Μουσικά Προάστια:
Φίλε Ηρακλή, σε ευχαριστώ πολύ! Πράγματι, ο Μικρούτσικος είναι πραγματικό πολυβόλο! Βέβαια, τα περισσότερα συγχαρητήρια είναι για σένα, καθώς η δική σου συνέντευξη, για το Δίφωνο, ήταν πραγματικά εξαιρετική και βέβαια από τις πηγές στις οποίες ανέτρεξα ετοιμάζοντας τη δική μου.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Μαριανα:
Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητή Μαριανα! Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνέντευξη ήρθε λίγο ουρανοκατέβατη - σπάνια έχει κανείς την τύχη να συναντηθεί με τέτοιους ανθρώπους. Υπάρχουν άλλοι - ανάλογου αλλά και μικρότερου μεγέθους - καλλιτέχνες που τους "κυνηγάς" να σου πουν δυο κουβέντες και δεν σε καταδέχονται...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ καλημέρα:
Καλησπέρα Αναστασία! Κατ' αρχάς, βλέπω από την ημερομηνία ότι άφησες το σχόλιό σου 3 μέρες πριν αλλά για κάποιο λόγο ο blogger μόλις πριν λίγο μου το εμφάνισε... Συμφωνώ απολύτως μαζί σου και προσωπικά απολαμβάνω τα καλά κείμενα ανεξαρτήτως μεγέθους. Δυστυχώς, στην εποχή των μεγάλων ταχυτήτων, δεν υπάρχουν πολλοί που να βλέπουν έτσι τα πράγματα. Θα περιμένω φυσικά και τις εντυπώσεις σου!

καλημέρα είπε...

Τη διάβασα και ήρθα!
Είναι πολύ ωραία συνέντευξη.
Ξερω ότι είναι χείμαρος ο Θανος Μικρούτσικος όταν μιλάει, όμως επιπλέον δεν γίνεται να είναι καλή συνέντευξη αν δεν εχει καλή χημεία με αυτόν που μιλάει, και στην δική σας περίπτωση ήταν ωραίο το παιχνίδι.
Μπράβο, την ευχαριστήθηκα την κουβέντα σας!


Υ.Γ. Κι εγώ το είδα ότι άργησε να εμφανιστεί το πρώτο σχόλιο, δεν ξέρω γιατί, ελπίζω δεν κάνω εγω η ασχετη καμιά χαζομάρα.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ καλημερα:
Σε ευχαριστώ πολύ Αναστασία! Σημαίνουν πολλά τα "μπράβο", ειδικά όταν έρχονται από ανθρώπους σαν κι εσένα. :) Για την καθυστέρηση, δε νομίζω να ήταν δικό σου λάθος, πιθανότατα έφταιγε κάποιο "κόλλημα" του blogger. Καλή συνέχεια!

fvasileiou είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής δισκογραφίας: Έχει δίκιο ο Μικρούτσικος σε αυτό, αλλά δεν υπολογίζει έναν σημαντικό παράγοντα: Και οι δημιουργοί (συνθέτες και στιχουργοί) έχουν εν πολλοίς σταματήσει να γράφουν τραγούδια που αφορούν τον κόσμο. Δυστυχώς.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Γεια σου Φώτη! Έχεις δίκιο βεβαίως...

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες