Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

...and no religion too

Ανοίγω, που λέτε, την τελεώρα σήμερα το πρωί, για να χαζέψω λίγο όσο κρατάω τη μπέμπα για να ρευτεί, και πέφτω σε ντοκυμαντέρ στην ΕΤ-1 σχετικό με τον στίχο στη ροκ και ποπ κουλτούρα. Ελληνικής παραγωγής παρακαλώ, με την όλη επιμέλεια να έχει κάποιος κ. Γιώργος Σκεπάρνης (δεν τον γνωρίζω ούτε εξ ονόματος) και με τη συμμετοχή του Λάκη Παπαδόπουλου (αυτού με τα ψηλά ρεβέρ) στον σχολιασμό. "Ωραία" λέω μέσα μου, "θα περάσει όμορφα η ώρα". Αμ δε! Ας πούμε ότι προσπερνάμε τις αρκετές αστοχίες (π.χ. όταν γινόταν αναφορά στο πανκ, προβάλλονταν εικόνες των Black Sabbath και των Kiss) και το ότι τα σχόλια του Λάκη κάποιες φορές ήταν μάλλον άστοχα - έχουμε συνηθίσει άλλωστε στην Ελλάδα το να μην κάνει κάποιος σωστά τη δουλειά του. Αυτό που αντίκρυσα, όμως, όταν στην οθόνη προβάλλονταν σε ελληνική μετάφραση οι στίχοι του Imagine του John Lennon, με άφησε άφωνο. Στη θέση των λέξεων "and no religion too" υπήρχαν απλά τρεις τελείες! Τρεις τελείες! Ακριβώς: "..." Και αναρωτιέμαι: στην Ελλάς του 2010, είναι ακόμα ταμπού η οποιαδήποτε μη φιλική αναφορά στη θρησκεία; Εντάξει, το καταλαβαίνω να μην έχεις ενηλικιωθεί ακόμα και να πιστεύεις ότι αν αναφέρεις αυτό τον στίχο θα σε κάψει ο Θεός. Τουλάχιστον μην αναφερθείς καθόλου στο τραγούδι ρε παιδί μου! Μην το πετσοκόβεις, άστο! Μην αφήνεις τους άλλους να δουν πόσο υποκριτής είσαι! Σώνει και καλά να γίνεις ρόμπα;

16 σχόλια:

καλημέρα είπε...

"Πλάκα κάνεις;", πήγα να σου πω αλλα επειδή σίγουρα δεν κανεις πλάκα, τι να πω βρε Μιχάλη, μερικες φορες είμαστε στο μεσαίωνα κι ακόμα ...παραπίσω (για να παραφρασω την ατακα του Buzz).

Και μιλαμε και για ενα τραγούδι τόσο σπουδαίο. Αν με ρωτούσαν πες ενα τραγούδι που φτιαχτηκε στον πλανητη σου και νιωθεις περηφανη για αυτό, θα ελεγα το Imagine, χωρίς να χρειαστεί να σκεφτώ κανενα αλλο.

Φιλιά πολλά στην οικογενεια. Τα κορίτσια σου και τα μάτια σου!

raz είπε...

ήταν ρεσιτάλ κοινοτυπίας και μαργαριταριών. σαν σποτάκι των οικολόγων έλλαδας απ' το 80 έμοιαζε.
ήταν ένα "ροκ αφιέρωμα" που σε έκανε να μην ξανακούσεις ροκ. ένας μαθητής σε μια έκθεση θα τα παρουσίαζε καλύτερα.ντροπή στην ερτ.
άρχισα να νοσταλγώ την εποχή του μουσικοράματος...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ καλημέρα:
Πράγματι, θα μπορούσε να είναι πλάκα, αγαπητή Αναστασία, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Το Imagine είναι βέβαια σπουδαίο τραγούδι και διαθέτει ίσως τους πιο επαναστατικούς στίχους που γράφτηκαν ποτέ. Είναι λοιπόν κρίμα να το βλέπεις να "πετσοκόβεται" έτσι... Τα κορίτσια μου ανταποδίδουν τα φιλιά! :)

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Raz:
Χαχαχα! Ώστε το είδες κι εσύ Αχιλλέα; Ωραία τα λες, ακριβώς έτσι!

Homo Pacificus είπε...

Καθώς βολτάραμε με το Νικόλα στο Canterbury πριν λίγες μέρες, πέσαμε σε μια δημόσια ομιλία μιας ομάδας χριστιανών. Δε θα δίναμε σημασία, αν δεν ακούγαμε τις λέξεις 'John', 'Lennon' και 'Imagine'. Ο manic street preacher λοιπόν, έδειχνε έναν πίνακα πίσω του, όπου είχε γράψει 'imagine there's no god', έκανε μια ανάλυση των στίχων του imagine και ανέπτυσσε το επιχείρημά του (το οποίο μάλλον μου φάνηκε πολύ βλακώδες για να παρακολουθήσω). Από τον -τουλάχιστον- γραφικό τύπο στο Canterbury λοιπόν, στη μητέρα ΕΡΤ...

Υ.Γ.: Είναι ιερόσυλοι εκείνοι που μιλούν για punk και δεν αναφέρονται στους Sex Pistols. Τελεία.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Homo Pacificus:
Αυτοί οι γραφικοί κύρηκες έχουν την περισσότερη πλάκα τελικά! Όσο για τους Pistols, για να μην αδικήσουμε τους συντελεστές της εκπομπής, υπήρχαν στο βίντεο. Απλά βρίσκονταν δίπλα στους μεταλλάδες Sabbath και τους χαρντροκάδες Kiss...

banou είπε...

Δεν είχα την τύχη να δω την εκπομπή, άλλωστε τέτοιες πρόχειρες δουλειές της κρατικής tv στριμωγμένες κάπου μέσα στο πρόγραμμα για να γεμίσει ο τηλεοπτικός χρόνος με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Στον μικρόκοσμο που έχει διαμορφώσει η ΕΡΤ η μέρα μας πρέπει να ξεκινάει με τον εθνικό ύμνο και να συνεχίζεται με μια επίπλαστα ωραιοποιημένη πραγματικότητα - προσπαθούν να μας πείσουν μέχρι και ότι τα εργασιακά δικαιώματα που πριονίζονται είναι προς όφελος του πολίτη.

Ασφαλώς ο κύριος Λένον δεν μπορεί να προσβάλει το ύφος που εισάγει η κρατική τηλεόραση και ως εκ τούτου θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Δυστυχώς το κράτος πέρα από υποκριτικό είναι και βαθιά συντηρητικό. Ένα μόρφωμα χριστιανικού φοντομενταλισμού.

Με τις υγείες μας...

Γεια σου ρε Μιχαλιώ!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ banou:
Γεια σου και σένα Δημήτρη! Νομίζω θέτεις το πρόβλημα στις σωστές του βάσεις, δεν έχω τίποτα να προσθεσω...

Unknown είπε...

Μιχάλη, η προχειράντζα και η βεβήλωση ενός έργου τέχνης όπως τα περιγράφεις, έρχονται να προστεθούν στο άλλο έπος της ΕΡΤ, όταν έπαιζε την ταινία The Wall και στο Mother, η φράση "...to break my balls" μεταφράστηκε "να μου σπάσουν τα κόκαλα"! Τι balls, τι bones μωρέ!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Third Stone From The Sun:
Χαχαχα! Το έκαναν κι αυτό Κώστα; Τι να πει κανείς...

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

xaxaxaxaxa μόνος σου το είπες από την αρχή.... ΕΤ1....... τι περίμενες;;;;;;;;
Την καλημέρα μου σε σένα και στην μπέμπα!!!!!!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ stavroulazerva:
Έλα ντε, τι περίμενα; Η μπέμπα κι εγώ σού ευχόμαστε καλό απόγευμα! :)

Unknown είπε...

Επιτρέψτε μου φίλτατοι Κώστα (TSftS) κ Μιχάλη να συνεπάγω από τα γραπτά σας ότι η ΕΡΤ συγκατατάσσει τη θρησκεία με τα αρχίδια!

Τυχαίο...;

http://ghostnotesproduxion.blogspot.com/2007/09/blog-post_21.html

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Χρήστος:
Τελικά Chris, ίσως η ΕΡΤ να είναι πολύ προχωρημένη! Χαχαχα! Πάντως, καλά το θυμόμουν ότι είχες κάνει κι εσύ ανάλογο ποστ. Τώρα διαπιστώνω ότι ήταν για την ίδια ακριβώς εκπομπή, πολύ πιο πλήρες απ' το δικό μου και 3 χρόνια νωρίτερα... :)

Μαριανα είπε...

Πο πο ... πο πο ασύλληπτο!
Δηλαδή έβαλαν φονταμενταλιστή μεταφραστή σε ροκ παραγωγή; Α(πο)τυχία!
Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι και στην οικογένειά σου!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Μαριανα:
Είδες Μαριανα; Δύσκολο να το χωρέσει ο νους... Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση και σε σένα! :)

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες