Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Για τον νέο δίσκο του Μάρκου Δεληβοριά


Ο τραγουδοποιός Μάρκος Δεληβοριάς, μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Κάτω Από Τη Γη, έχει έτοιμη νέα δισκογραφική δουλειά. Για διάφορους λόγους, πήρε την τολμηρή απόφαση να μην την κυκλοφορήσει σε CD αλλά να ανεβάσει όλα τα τραγούδια στο YouTube. Περισσότερες εξηγήσεις δίνει ο ίδιος στο παρακάτω κείμενο που ανάρτησε στο προφίλ του στο Facebook - εκεί θα πρέπει να ανατρέξετε σύντομα για να τα ακούσετε πρώτοι.

4 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΣΚΟ

Λοιπόν ο καινούριος μου δίσκος Snow Globe (2012) δεν θα κυκλοφορήσει με την έννοια του δίσκου που γνωρίζαμε ως τώρα. 4 λόγοι:

1. Η απογοήτευση που ένιωσα από την συνεργασία μου με την Λύρα του Κώστα Γιαννίκου, ο οποίος χρωστάει λεφτά σε όλο τον κόσμο, μαζί και σε μένα. Αν το ποσό που έχω ακούσει ότι χρωστάει ο Γιαννίκος συνολικά βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα, τότε το μόνο που έχω να πω είναι ότι απατεώνες σαν τον Γιαννίκο θα έπρεπε να τους κρεμάσουμε στην πλατεία Συντάγματος, μια και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για το χάλι της χώρας με τα χρέη τους σε τράπεζες, ιδιώτες και κράτος.

2. Η ανυπαρξία μέρους να τοποθετήσει κανείς πλέον τους δίσκους προς διανομή, μια και τα δισκάδικα κλείνουν το ένα μετά το άλλο ή περιορίζουν τα ράφια τους.

3. Το έτσι κι αλλιώς εξανεμισμένο ενδιαφέρον του κόσμου για δίσκους (CD ή βινύλια), το οποίο το ξέραμε και πριν την κρίση, μια και ήταν περισσότερο μια επιλογή αισθητική (δηλαδή προτίμηση προς το τζάμπα). Προσωπικά εξακολουθώ να αγαπάω τις όμορφες εκδόσεις, και έτσι εξακολουθώ να πιστεύω στους δίσκους "όπως τους ξέραμε", αλλά αρνούμαι να παίζω το παιχνίδι μόνος μου, πληρώνοντας το κόστος.

4. Η αδυναμία να συνεννοηθώ με τα 1-2 labels με τα οποία μουσικά μιλάμε κοντινές γλώσσες.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο καινούριος δίσκος θα κυκλοφορήσει μόνο στο YouTube και συνεπώς οι φίλοι μου στο Facebook θα είστε οι πρώτοι που θα ακούσετε τα κομμάτια μια και θα σας τα παρουσιάζω σιγά σιγά όπως θα τα ανεβάζουμε στο YouTube.

Ευχαριστώ για την προσοχή,
Μάρκος Δεληβοριάς

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά κ σε γενικές γραμμές με βρίσκει μάλλον σύμφωνο ο Μάρκος. Δυστυχώς όλοι εμέις που μεγαλώσαμε με το ιδεατό του album στη χειροπιαστή του μορφή (CD, βινύλιο) πρέπει μάλλον να το ξεχάσουμε...

Παρόλα αυτά διαφωνώ με την πλατφόρμα του YouTube ως μέσω αυτο-κυκλοφορίας! Από τη μία σημαίνει δωρεάν διανομή, από την άλλη όμως δε θα μπορώ να λέω ότι "έχω" τον νεό δίσκου του Μάρκου Δεληβοριά με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει ο ίδιος ουσιαστικά -κατ' εμέ- την σχέση του με το κοινό του.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Chris Christodoulou:
Γεια σου Chris! Σόρυ, δημοσίευσα το σχόλιο και μετά ξέχασα να απαντήσω...

Έχεις ένα πόιντ σίγουρα. Απλά, φαντάζομαι ότι ο Μάρκος σκέφτηκε με ακόμα πιο μελλοντικούς όρους, της εποχής δηλαδή που ούτε καν θα αποθηκεύουμε τις μουσικές μας αλλά θα έχουμε πάντα πρόσβαση σε αυτές μέσω cloud και streaming.

Unknown είπε...

Μη σου πω, όχι κ τόσο μελλοντικοί... Αλλά παρόλα αυτά, το cloud θα είναι "το δικό μου cloud" όπου θα έχω πρόσβαση μόνο εγώ κ άρα η μουσική θα παραμένει "δική μου" (νομίζω η ιδιοκτησία δημιουργεί δεσμούς κοινού-καλλιτέχνη).

Θα δούμε (κ έχουμε πολλά να δούμε, όπως φαίνεται)...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

@ Chris Christodoulou:
Ναι, συμφωνώ μαζί σου, η ιδιοκτησία παίζει μεγάλο ρόλο. Ίσως ο Μάρκος το παρουσιάσει μέσα από το YouTube και μετά το δώσει και μέσω κάποιου ιντερνετικού καταστήματος.

Θα δούμε πού θα κάτσει (αν κάτσει τελικά) η μπίλια με όλα αυτά. Βλέπω πολλές επιθέσεις στο "τσάμπα" τελευταία...

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες