Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τα καλύτερα διεθνή άλμπουμ του 2012 (και το νέο Sonik)

Οι τελευταίοι δύο μήνες κάθε χρονιάς με βρίσκουν πάντα να τρέχω να ακούσω όσα άλμπουμ σημείωνα αλλά αμελούσα τους προηγούμενους. Αυτό συνέβη και φέτος και, όπως πάντα, βρήκα πολλά ενδιαφέροντα και όμορφα πράγματα και βασανίστηκα για το ποιοι δίσκοι θα χωρέσουν στην τελική εικοσάδα.

Επειδή διαβάζω κατά καιρούς παράπονα από κάποιους για τη χρήση της λέξης "καλύτερα", ας αναφερθώ λίγο και σε αυτό. Ο χαρακτηρισμός, λοιπόν, χρησιμοποιείται όχι για να δηλώσει ότι κατέχουμε, όσοι τον χρησιμοποιούμε, την απόλυτη αλήθεια σχετικά με το ποια είναι αυτά τα άλμπουμ αλλά για να διαχωρίσουμε τη θέση μας από αυτούς που μας αραδιάζουν τα "αγαπημένα" τους. Με λίγα λόγια, συντάσσουμε τη λίστα μας με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια και όχι με βάση τι γουστάρουμε να ακούμε από το πρωί ως το βράδυ στο σπίτι μας. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι αν καθόμουν σήμερα να τη συντάξω, η κατάταξη θα ήταν ακριβώς η ίδια

Όπως και να 'χει, ιδού η δική μου λίστα, η οποία συνδιαμόρφωσε τις τελικές αντίστοιχες λίστες του περιοδικού Sonik αλλά και του Mix Grill:

1. The Seer - Swans
2. Shields - Grizzly Bear
3. Channel Orange - Frank Ocean
4. Port Of Morrow - The Shins
5. Life Is People - Bill Fay
6. Ekstasis - Julia Holter
7. Lonerism - Tame Impala
8. Plumb - Field Music
9. Let's Go Eat The Factory - Guided By Voices
10. Until The Quiet Comes - Flying Lotus
11. The Idler Wheel... - Fiona Apple
12. Psychedelic Pill - Neil Young & Crazy Horse
13. The Something Rain - Tindersticks
14. Slaughterhouse - Ty Segall Band
15. Bloom - Beach House
16. Locked Down - Dr. John
17. Django Django - Django Django
18. Boys & Girls - Alabama Shakes
19. Sugaring Season - Beth Orton
20. L' Enfant Sauvage - Gojira

Παρεμπιπτόντως, για πολύ λίγες ακόμα μέρες μπορείτε να αναζητήσετε στα περίπτερα το διπλό τεύχος-ανασκόπηση του Sonik, στο οποίο θα βρείτε, μεταξύ άλλων, τις αναλυτικές και τις τελικές λίστες των συντακτών του περιοδικού με τα καλύτερα ελληνικά και διεθνή άλμπουμ, τις επιλογές γνωστών καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και μπλόγκερ καθώς και πλούσια δισκοκριτική και αρθρογραφία. Σπεύσατε!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Από αυτά που έχω καταφέρει να ακούσω, σίγουρα Alabama Shakes, Dr. John, Neil Young,σε μικρότερο βαθμό Django Django και -ειδικά- Flying Lotus με άφησαν κι εμένα κάγκελο. Από την άλλη, δεν μπόρεσα να χωνέψω παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου τους Tame Impala και τον Frank Ocean. Οφείλω βέβαια να αναγνωρίσω ότι το Pyramids από το Channel Orange είναι καταπληκτικό και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον.
Χαιρετώ!

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες