Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Μουσική ανασκόπηση του 2019

Ήταν Απρίλης του 2013, εν αναμονή μιας εμφάνισης του Martyn Bates στο Drugstore, τότε που ο Διονύσης Κοτταρίδης (γραφιάς του οποίου η γραφή μού λείπει πολύ) μού εξηγούσε (κι εγώ συμφωνούσα) τους λόγους για τους οποίους εμείς, που έχουμε μεγαλώσει σε μικρές (ή λίγο μεγαλύτερες) επαρχιακές πόλεις, ήμασταν (είμαστε) πιο ανοιχτοί σε ετερόκλητα ακούσματα: υπήρχαν κοντά τα πανηγύρια των χωριών, υπήρχε η διάχυτη λαϊκότητα, υπήρχε η Άννα Βίσση που θα τραγουδούσε, όποτε ερχόταν, στο ίδιο στάδιο που θα τραγουδούσε κι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου... Υπήρχε ένα ανακάτεμα, τέλος πάντων, των προσλαμβανουσών παραστάσεων, το οποίο το παιδί της Αθήνας των '80s και '90s είχε ενδεχομένως πολύ σπανιότερα την ευκαιρία να βιώσει σε σταθερή βάση.

Παρ' όλα αυτά, ως νεανίας είχα πολλά μουσικά κολλήματα και κόμπλεξ. Τα γκρέμισα, όμως, ασυνείδητα στην αρχή, κι έπειτα απολύτως συνειδητά -και συνεχίζω. Αν είσαι ευαίσθητος δέκτης, άλλωστε, την ανατριχίλα σου θα την πάρεις, είτε ακούς τη Φιλαρμονική να παιανίζει, είτε τον Μαζωνάκη που θέλει να γυρίσει στα παλιά, είτε τους Beatles, τον Σαββόπουλο, τους Κατσιμίχα, τον Κορκολή ή τη Βανδή... Κι άμα συναντήσεις στον δρόμο σου και κάποιους ανθρώπους που νιώθουν παρομοίως, τόσο το καλύτερο, αφού παίρνεις κουράγιο για να αψηφάς τους μονόχνωτους και τους κομπογιανίτες, που ειρωνεύονται την ανοιχτότητα, ομνύοντας στη σπουδαιότητα και αυτοτέλεια της μικρής τους γωνίτσας -είτε αυτή έχει την ταμπέλα "indie", είτε "punk", "έντεχνο" και ό,τι άλλο. Αστοί που κατά τα άλλα προσκυνούν ευλαβικά το "κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη"...

Δεν παινεύομαι ότι ακούω ισόποσα τα πάντα -ούτε ότι αντιλαμβάνομαι τον κώδικα κάθε στυλ στον ίδιο βαθμό. Όμως, ειλικρινά, αδυνατώ να στερηθώ την απόλαυση, απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται. Η μουσική είναι ουράνιο τόξο, κι ας προτιμούν οι περισσότεροι να την κοιτούν μέσα από μονοχρωματικά φίλτρα. Είναι αχανής ζούγκλα, με υπερβολικά πλούσια ομορφιά, για να την αράξεις στο πρώτο ξέφωτο που θα συναντήσεις.

Πολυσυλλεκτικότητα, λοιπόν: αυτός είναι ο στόχος (και) όταν κάθομαι να προτείνω (και να ψηφίσω) τα άλμπουμ που αξίζει να ακούσει κανείς από τη σοδειά της εκάστοτε χρονιάς. Και -ποιος θα το 'λεγε!- υπήρξε πολλή και καλή μουσική να ακούσει κανείς, ακόμα και το 2019.

Στα της εγχώριας παραγωγής, θα βρείτε στην παρακάτω λίστα προτάσεις με χαρακτήρα pop, rock, πειραματικό, παραδοσιακό, hip hop, metal, jazz... -ακόμα καλύτερα, κάποιες από αυτές ενσωματώνουν περισσότερους τους ενός. Το ελληνικό τραγούδι συνεχίζει και εξελίσσεται, με πολλά πράγματα να συμβαίνουν εντός του. Απουσιάζει, όμως, μια συστηματική ματιά πάνω του, κι αυτό κοστίζει. Ζητείται δραστηριοποίηση εδώ...

Η παρακάτω λίστα συνδιαμόρφωσε τις συνολικές προτάσεις του Avopolis (εδώ), αλλά και του Mix Grill (εδώ):

1. Amazing Grey - Βασιλικός
2. Ο Μύθος Του Πενθέα - Κώστας Παντόπουλος & Κωστής Δρυγιανάκης
3. Παραλογές Του Άχρηστου - Μπάμπης Παπαδόπουλος
4. Θάλασσα - Στίχοιμα
5. In/Out - Dine Doneff
6. Σίσυφος - Babo Koro
7. 1 Ευρώ - Bloody Hawk
8. The Heretics - Rotting Christ
9. Metamodal - Sokratis Sinopoulos Quartet
10. Yet - Paul Goodman
11. Κακό Ποίημα - ΓΙΑΝ ΒΑΝ & Παύλος Παυλίδης
12. Άγρυπνο Φεγγάρι: Μελοποιημένοι Έλληνες Ποιητές Από Τον 19ο Και Τον 20ό Αιώνα - Νότης Μαυρουδής
13. Melanie - Cayetano
14. Beaming Light - Freedom Candlemaker
15. Drums To Heal Society - Billy Pod

Στη διεθνή σκηνή, σε αντίθεση με την ελληνική, μου ήταν πολύ εύκολο να αποφασίσω την πρωτιά: η Billie Eilish είναι με διαφορά ό,τι πιο φρέσκο, συναρπαστικό και ζωντανό άκουσα. Μπορεί ο δίσκος της να μην είναι άψογος, όμως το φίλτρο που εφαρμόζει καθώς διυλίζει τις ποικίλες επιρροές της την κάνει αυτομάτως ξεχωριστή.

Η παρακάτω 30άδα συνδιαμόρφωσε τη λίστα του Avopolis (εδώ), και του Mix Grill (εδώ). Μεγάλη η χαρά που το #1 και των δύο συνέπεσε με το δικό μου.

1. When We All Fall Asleep, Where Do We Go? - Billie Eilish
2. White Night - Stephan Micus
3. Ancestral Recall - Christian Scott aTunde Adjuah
4. Ghosteen - Nick Cave & The Bad Seeds
5. The Transitory Poems: Live At Liszt Academy 2018 - Vijay Iyer & Craig Taborn
6. Inside The Rose - These New Puritans
7. The Course Of Empire - Atlantean Kodex
8. Legacy! Legacy! - Jamila Woods
9. Dogrel - Fontaines D.C.
10. Thank U, Next - Ariana Grande
11. On Time Out Of Time - William Basinski
12. Two Hands - Big Thief
13. The Flood And The Fate Of The Fish - Rabih Abou-Khalil
14. Leaving Meaning - Swans
15. A Dawn To Fear - Cult Of Luna
16. Oneness - Matthew Halsall
17. Free - Iggy Pop
18. Thanks For The Dance - Leonard Cohen
19. Purple Mountains - Purple Mountains
20. ONDA - Jambinai
21. Eton Alive - Sleaford Mods
22. Father Of The Bride - Vampire Weekend
23. No Home Record - Kim Gordon
24. Distance Over Time - Dream Theater
25. Magdalene - FKA Twigs
26. The Center Won't Hold - Sleater-Kinney
27. Utopia - Bremer/McCoy
28. Western Stars - Bruce Springsteen
29. Empath - Devin Townsend
30. Remind Me Tomorrow - Sharon Van Etten

Άντε, και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες