Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Συνέντευξη με τον Χάρη Συμβουλίδη

Θα μπορούσα να μην έχω περιμένει μέχρι να βγάλει το βιβλίο του για τους Scorpions, για να ζητήσω από τον Χάρη Συμβουλίδη μια συνέντευξη. Είναι εδώ και χρόνια, άλλωστε, που έχω καταλήξει ότι είναι ο σημαντικότερος Έλληνας μουσικοκριτικός για τον 21ο αιώνα. Φυσικά, η συγκυρία της έκδοσης του 60 Χρόνια Scorpions: Το Γερμανικό Ροκ Φαινόμενο Που Λάτρεψε Η Ελλάδα, από τις εκδόσεις Λογότυπο, δεν είναι διόλου αμελητέα αφορμή, αφού πρόκειται για μια εξαιρετική κριτική βιογραφία, από εκείνες που σπάνια κυκλοφορούν στα μέρη μας. Το γεγονός ότι επί 10 έτη ο Συμβουλίδης δεν έβρισκε εκδότη θεωρώ ότι εξηγείται εύκολα, αν δει κανείς τι ευδοκιμεί στον χώρο του ελληνικού μουσικού βιβλίου όλα αυτά τα χρόνια.

Τον συνάντησα στα μέσα Ιουνίου, στην Πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου -εκεί που ούτως ή άλλως συναντιόμαστε όποτε είναι να τα πούμε. Φυσικά τον ρώτησα για το βιβλίο, αλλά ήθελα να επεκταθώ και σε άλλα ζητήματα. Κάποια από τα πολλά που κουβεντιάσαμε δημοσιεύτηκαν στο πάντα φιλόξενο Υπόγειο του Μιχάλη Νικολίτση, και τα διαβάζετε πατώντας εδώ.

Συνέντευξη με τον Διαμαντή

Τα εκάστοτε σχέδια του Διαμαντή Διαμαντίδη έχω τη χαρά και την τιμή, εδώ και χρόνια, να τα μαθαίνω από πρώτο χέρι, στις κατά καιρούς ιδιωτικές συζητήσεις μας. Έτσι, είχα μάθει από καιρό και για την επιστροφή του στη δισκογραφία, χωρίς τη Μητέρα Φάλαινα Τυφλή πια, ως σόλο καλλιτέχνης.

Με την κυκλοφορία του 44, ενός ιδιαίτερα καλαίσθητου άλμπουμ σε μορφή βιβλίου/κόμιξ, το οποίο περιέχει 8 μελωδικότατα τραγούδια, είπαμε να κάνουμε και μια δημόσια συζήτηση. Και είχαμε για αυτό την άψογη φιλοξενία του Μιχάλη Νικολίτση, στο Υπόγειό του. Παρεμπιπτόντως, είναι η πρώτη δημοσιευμένη συνέντευξή μου (και 175η συνολικά), έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια.

Διαβάστε όσα (πολλά) είχαμε να πούμε πατώντας εδώ.

* Η φωτογραφία είναι του Ηλία Γεωργουλέα.

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες