Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Για την σημαδιακή νίκη του Ορέστη Ντάντου στο Jumping Fish

Έτρεξε για κάμποσο καιρό ο πρόσφατος διαγωνισμός του Jumping Fish, για την ανάδειξη του καλλιτέχνη του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς, με τους υποψήφιους να είναι τρεις: ο Ορέστης Ντάντος με το "Ανοιχτά", η Nalyssa Green με το "Κοκτέιλ" και ο Δημήτρης Σαμόλης με το "Ατάρι". Η λήξη της ψηφοφορίας υπήρξε ντέρμπι ανάμεσα στους δύο πρώτους και βρήκε νικητή τον Ντάντο.

Βάζοντας στην άκρη τις ενστάσεις σχετικά με το τι πραγματικά εξυπηρετούν τέτοιοι διαγωνισμοί και αν κανείς πράττει καλώς ρίχνοντας νερό στον μύλο της κάθε πολυεθνικής (οι καμπάνες χτυπάνε και για μένα εδώ, που δεν έχω κατεβάσει ακόμα το εκεί προφίλ μου), θεωρώ ότι η νίκη του Ντάντου εκπέμπει ένα μήνυμα που πάει πέραν του καλλιτεχνικού - πέρα, δηλαδή, από το ότι κέρδισε το καλύτερο τραγούδι, αλλά και εκείνο που έχει κάτι ουσιαστικό να πει για το τώρα. Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως.

Η συμμετοχή της Nalyssa Green υποστηρίχτηκε μαζικά, σχεδόν λυσσαλέα θα έλεγα, από λογιών λογιών μεριές: από συνεργάτες και φίλους της (λογικό και επόμενο), αλλά και από μεγαλοκαλλιτέχνες και λοιπούς... ανακατευόμενους με τα μουσικά - τις περισσότερες φορές, μάλιστα, με χορηγούμενα ποστ στο Facebook. Κι αν δεν μπορεί κανείς να έχει έννομη αντίρρηση με κάτι τέτοιο (ζούμε στην ελεύθερη αγορά, μπλα μπλα μπλα), σίγουρα πάντως επιτρέπεται να ενοχληθεί - και να απορήσει προς τι όλη αυτή η πρεμούρα.

Φαίνεται, πάντως, ότι τέτοιες επιθετικές καμπάνιες μπορούν συχνά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα: ο κόσμος να "στραβώσει" και να αντιδράσει αλλιώς. Εδώ που τα λέμε, είμαστε όλοι πιο υποψιασμένοι πια, και είναι λιγότερο εύκολο να παρασυρθούμε από το κάθε κούφιο hype. Γιατί, κακά τα ψέματα, η Nalyssa Green είναι συμπαθέστατη, αλλά ούτε "τραγουδάρα" έγραψε (αντίθετα με όσα του έσουραν κάποιοι, πάντως, και το "Κοκτέιλ" συμπαθητικό είναι), ούτε την "τεράστια ταλεντάρα" της έχουμε δει ακόμα (οι λέξεις σε εισαγωγικά όπως τις χρησιμοποίησε η Μαριέττα Φαφούτη σε ένα από τα ποστ που πλημμύρισαν τα timeline μας). Αντίθετα, από όσα πήρα είδηση, η στήριξη στον Ντάντο ήρθε από φίλους, συναδέλφους και κόσμο που απλά άκουσε το τραγούδι του, το πόσταρε και το διέδωσε - όπως θα έπρεπε να γίνεται, εν ολίγοις.

Όπως και να 'χει, καλή επιτυχία και στους τρεις καλλιτέχνες, και συγχαρητήρια στον νικητή. Τα χρήματα που κέρδισε θα τον βοηθήσουν σίγουρα να ηχογραφήσει πιο... αναίμακτα τον επόμενο δίσκο του. Αν και, όπως φάνηκε από το περυσινό, τρίτο του άλμπουμ, δεν τα χρειάζεται για να φτιάξει κάτι πολύ ωραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες