Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Είδα το B.Y.S. Trio στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης είναι ένας σύλλογος που από το 1961 έχει παρουσιάσει σημαντική  πολιτιστική δράση και προσφορά στο λακωνικό γίγνεσθαι. Εδώ και κάποια χρόνια έχει, μάλιστα, μεταστεγάσει τις δραστηριότητές της σε ένα υπέροχο νεοκλασσικό επί της οδού Λυκούργου. Εκεί βρέθηκα το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαΐου, για να παρακολουθήσω μια συναυλία από εκείνες που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε στα μέρη μας.

Το B.Y.S. Trio αποτελείται από τους Χρυσόστομο Μπουκάλη (κοντραμπάσο), Κώστα Γιαξόγλου (πιάνο, λάπτοπ), και Νίκο Σιδηροκαστρίτη (τύμπανα) -με το αρχικό γράμμα του κάθε επωνύμου να σχηματίζει το αρκτικόλεξο του ονόματος. Ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία το 2017, με σκοπό την εξερεύνηση του έργου του Charlie Haden (1937-2014) και την απότιση φόρου τιμής σε αυτό. Έπειτα από μια σειρά επί σκηνής εμφανίσεων, το 2022 ήρθε η ώρα της αποτύπωσης της δουλειάς τους στο άλμπουμ It's About Spirituality (A Tribute To Charlie Haden) -το οποίο, παρεμπιπτόντως, προτάθηκε από το παρόν μπλογκ ως μία από τις πλέον αξιόλογες ηχογραφήσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Στην εν λόγω βραδιά, που συνδιοργανώθηκε από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, και αποτέλεσε μέρος του κύκλου εκδηλώσεων "Μουσική και Μουσικοί", παρουσιάστηκε μεγάλο μέρος του υλικού του προαναφερθέντα δίσκου -υλικό το οποίο περιλαμβάνει συνθέσεις που φέρουν την υπογραφή του Haden, κομμάτια άλλων δημιουργών που αγαπούσε ιδιαίτερα ο εκλιπών, καθώς και συνθέσεις/αυτοσχεδιασμούς του γκρουπ -αλλά και επιπλέον κομμάτια. Το συγκρότημα έδειξε και ζωντανά ότι όχι μόνο σέβεται και αγαπά το μουσικό έργο του μεγάλου μουσικάνθρωπου, αλλά και ότι διαθέτει διακριτή οπτική γωνία και άποψη επί αυτού.
Είχαμε, όμως, όσοι γεμίσαμε την αίθουσα εκείνο το βράδυ Τετάρτης, την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες και της πρόσφατης διεύρυνσης του γκρουπ. Διεύρυνσης που αποκαλύφθηκε σε αθηναϊκές εμφανίσεις του, και που περιλαμβάνει τη φωνή της Άννας Λινάρδου και το νέυ του Χάρη Λαμπράκη. Εμείς γίναμε μάρτυρες μιας τροποποιημένης εκδοχής της διεύρυνσης αυτής: ήταν η φωνή της Jessie, μιας νεαρής Κορεάτισας βοκαλίστριας, που έτυχε να βρίσκεται στη Λακωνία για το Koumaria Project, και που εμπλούτισε με τις φωνητικές της ακροβασίες το μυσταγωγικό "Song For The Whales". Σε κάθε περίπτωση, το B.Y.S. Trio μοιάζει να έχει πολλούς ακόμα άσσους στο μανίκι του, και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να τους δούμε να αποκαλύπτονται.

Η συναυλία κράτησε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα, και υπάρχει ολόκληρη στο παρακάτω βίντεο. Φυσικά, σε αυτό δεν αποτυπώνεται παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων βιώθηκαν εκείνη τη βραδιά από τους παρευρισκόμενους -που παρακολούθησαν με αληθινή προσήλωση, και που σίγουρα εισέπραξαν τη μαεστρία και την απαράμιλλη μουσικότητα των τριών μουσικών. Είπαμε, τέτοιες συναυλίες σπανίζουν στη Σπάρτη, και στη Λακωνία συνολικά -κι έτσι τις εκτιμούμε και τις τιμούμε όπως τους πρέπει.

Setlist:
1. Grevena Appalachians
2. Take My Hand, Precious Lord
3. For Turiya
4. Lonely Woman
5. My Love And I
6. Silence
7. Song For The Whales
8. Touch Her Soft Lips And Part
9. Waltz For Ruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες