Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Μάθημα Μουσικής από τον Victor L. Wooten

Όντας παιδί του ωδείου, και έχοντας ξεφυλλίσει/διαβάσει αμέτρητα περιοδικά και βιβλία εκμάθησης οργάνων, άργησα να συνειδητοποιήσω πόσο λίγο -πόσο... καθόλου, για να είμαι πιο ακριβής- αφιερώνεται εκεί χρόνος και χώρος στη φιλοσοφία της Μουσικής, και στη σύνδεσή της με την ίδια τη Ζωή. Αυτό είναι το κενό που έρχεται να καλύψει ένα πολυσυζητημένο (στους μουσικούς κύκλους τουλάχιστον) βιβλίο, που έγραψε ο πολυβραβευμένος Αμερικανός μπασίστας Victor L. Wooten.

Το The Music Lesson: A Spiritual Search For Growth Through Music (Penguin, 2006) έφτασε στα χέρια μου με το ταχυδρομείο πέρυσι τον Ιούνιο: ήταν το δώρο της Καλίνας και του Άλεξ για τα γενέθλιά μου, έπειτα από πρόταση του δεύτερου, που το είχε διαβάσει. Έμεινε στο ράφι για αρκετούς μήνες, κι ίσως αν δεν υπήρχε η Μουσική Συλλογικότητα Σαντορίνης και η ανάγκη μου να αντλήσω έμπνευση από κάπου ώστε να μπορώ να κάνω νύξεις στις εισηγήσεις μου προς τα μέλη της, να παρέμενε για πολύ καιρό ακόμα παραμελημένο. Πόσο λάθος έκανα που το αγνοούσα...

Ο Wooten δεν έγραψε ένα ακόμα εγχειρίδιο, αλλά χρησιμοποίησε τη φόρμα του μυθιστορήματος. Υψηλή λογοτεχνία δεν τη λες, όμως η ιστορία που αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο λειτουργεί μια χαρά ως όχημα ανάπτυξης των ιδεών που θέλει να κοινωνήσει. Και είναι αυτές οι τελευταίες που αναδεικνύονται σε πραγματικές πρωταγωνίστριες του βιβλίου.

Οπωσδήποτε ετούτο δεν είναι ένα βιβλίο για τεχνοκράτες ή για όσους στοχεύουν στο να γίνουν τέτοιοι. Όσα αναπτύσσει ή υπαινίσσεται εδώ ο Wooten έχουν να κάνουν με τη χαρά και την ελευθερία που θα έπρεπε να εμπλέκονται στην ενασχόληση με τη Μουσική. Μπορώ να φανταστώ πολλές από τις απόψεις του να απορρίπτονται με ευκολία ως "χίπικες", όμως η προσέγγιση του κειμένου προϋποθέτει μιαν ανοιχτότητα προκειμένου αυτό να αποκαλύψει τους καρπούς του.

Η Μουσική, παρότι είναι η πιο αφηρημένη και μαγική τέχνη, έχει πολύ συχνά απομαγευτεί και εγκλωβιστεί σε ασφυκτικές νόρμες από τους ίδιους τους κήρυκές της. Πολλά από τα οφέλη της αποσιωπούνται, πολλές ποιότητές της αποκρύπτονται, η ίδια της η φύση αμφισβητείται, προκειμένου να συστηματοποιηθεί η προσέγγισή της και να δικαιολογηθεί η ύπαρξη "ιερατείου". Ο Wooten στέκεται απέναντι σε όλα αυτά, προωθώντας ιδέες που δεν είναι τόσο πρωτότυπες, όσο ξεχασμένες.

Το The Music Lesson δεν είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται μόνο σε μπασίστες, ούτε αποκλειστικά σε μουσικούς. Μπορεί εύκολα να διαβαστεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για μιαν άλλη ποιότητα ύπαρξης και σκέψης, για μια διαφορετική προσέγγιση στη διαδικασία της μάθησης, για μιαν ανανέωση της σχέσης του με την ίδια τη Ζωή.

* Φωτογραφία από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες