Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Για τον Δημήτρη Βεριώνη και την ζωντανή παρουσίαση του νέου δίσκου του

Με τον Δημήτρη Βεριώνη πρωτοήρθαμε σε επαφή μέσα από το Facebook, όταν μου έγραψε για να με συγχαρεί για τον πρώτο μου δίσκο. Όπως διαπίστωσα με τον καιρό, αυτή δεν ήταν μια τυπική επικοινωνία από τη μεριά του: ο Βεριώνης ξέρει να εκτιμά και δεν τσιγκουνεύεται τα μπράβο, σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών, είτε διάσημων είτε άσημων.

Μέσα από την περαιτέρω γνωριμία μας διαπίστωσα και κάτι ακόμα για τον Βεριώνη, το οποίο συνδέεται με το προηγούμενο: παρότι προφανέστατα ταλαντούχος, δεν είναι καβαλημένος. Έχει συναίσθηση των ατού του αλλά και των αδυναμιών του, πράγμα πολύ σημαντικό για τον οποιονδήποτε. Και είναι αυτό, κυρίως, που τον βοήθησε να κάνει βήματα μπροστά και να κυκλοφορήσει πρόσφατα έναν πλούσιο και ιδιαίτερα όμορφο δίσκο με τίτλο Το Καλοκαίρι Του Άχυρου: Ιστορίες Του Καλοκαιριού & Της Μνήμης. Ένα άλμπουμ που αποδεικνύει ότι ο δημιουργός του διαθέτει ευαισθησία, εσωτερικό κόσμο και προσωπική μυθολογία.

Στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την πρώτη επίσημη ζωντανή παρουσίαση του εν λόγω άλμπουμ στον κινηματογράφο Νέα Ελβετία, στον Βύρωνα. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που βρέθηα σε μια συναυλία του Βεριώνη. Και πρέπει να πω ότι με εξέπληξε: ενώ τον περίμενα να σταθεί ακίνητος και να εξαντλήσει την επικοινωνιακότητά του στα γνωστά χιουμοριστικά λογύδριά του, εκείνος αποδείχθηκε ιδιαίτερα άνετος και στην εκφραστικότητα μέσω της κίνησης. Ήταν σωστός και μετρημένος.

Μαζί του, βέβαια, είχε και μια εννιαμελή (!) ορχήστρα, αποτελούμενη από άξιους μουσικούς: Όμηρος Κομνηνός (μπάσο, μουσική επιμέλεια), Χρήστος Ηλιόπουλος (κιθάρα), Πέτρος Μιχόπουλος (κιθάρα), Χρήστος Ζελελίδης (τύμπανα), Δήμητρα Αποστόλου (πλήκτρα), Κατερίνα Σιαμά (φλάουτο), Γεννάδιος Μπίκωφ (βιολί), Γιώργος Γαϊτάνος (βιόλα), Ευγένιος Μπένσης (τσέλο). Υπήρχε, επίσης, η συμμετοχή της ηθοποιού Κυριακής Γάσπαρη, η οποία ανέγνωσε τα κείμενα που εξηγούν τα τραγούδια του Βεριώνη στο βιβλίο που συνοδεύει τον διπλό δίσκο του.

Υπήρχαν, τέλος, και δύο καλεσμένοι στην συναυλία του Δημήτρη Βεριώνη. Ο ένας ήταν η Γεωργία Βεληβασάκη, η οποία κλήθηκε να ερμηνεύσει μαζί του το "Spike & Toni" και ήταν εξαιρετική. Ο άλλος ήμουν εγώ. Ομολογώ ότι δεν μου είχε κάνει άλλος τέτοια τιμή, να μου εμπιστευθεί δηλαδή ένα τραγούδι του. Ο Δημήτρης μου χάρισε αυτή την ευκαιρία, να πω το "Κάτω Απ' Το Ίδιο Φεγγάρι" (μέσα από τον δεύτερο δίσκο του), το οποίο ήξερε ότι αγαπώ πολύ. Το θεωρώ πλέον και δικό μου τραγούδι κι έχω σκοπό να το λέω όποτε μου δοθεί η ευκαιρία. Δύσκολα, πάντως, θα έχω ξανά την ευκαιρία εκείνης της βραδιάς, να νιώσω συμμέτοχος στην κοινή συνισταμένη 11 ανθρώπων...

Όλη η ωραία προσπάθεια του Δημήτρη Βεριώνη και των συνεργατών του δεν θα είχε ποτέ ευοδωθεί, φυσικά, αν δεν πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα. Και αξίζει να αναφερθεί αυτό, την στιγμή που άλλοι δήμοι ξοδεύουν εκατονταπλάσια ποσά για πολυπροβεβλημένους καλλιτέχνες (και τις αρπαχτές τους). Όχι ότι τα χρήματα που δίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις καλύπτουν τον κόπο που έχει επενδυθεί... Όσο για το κοινό, που ήταν μάλλον μικρό με δεδομένη την ελεύθερη είσοδο, έχει κι εκείνο τις ευθύνες του, ως προς το ότι δύσκολα αναζητά άλλες διεξόδους από εκείνες που πλασάρονται μονίμως από τα κραταιά μέσα - αλλά μόλις εισήγαγα και άλλη δυσχεραίνουσα παράμετρο...

Ελπίζω, πάντως, ο Βεριώνης να βρει τον τρόπο να παρουσιάσει σε περισσότερο κόσμο την συγκεκριμένη παράσταση, αλλά και να συνεχίσει να δημιουργεί. Γιατί ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που κουβαλούν πράγματα προς εξερεύνηση και αποτύπωση, ικανά να μας συγκινήσουν και να μας τέρψουν.

Setlist:
1. Το Καλοκαίρι Του Άχυρου
2. Μια Βιολέτα Στη Σελήνη
3. Το Καλοκαίρι Που Δεν Περνά
4. Πονάει Εδώ
5. Η Δική Μας Ρώμη
6. Golden Horse
7. Spike & Toni
8. Κυκλάδες
9. Δειλινό Στη Θάλασσα
10. Κάτω Απ' Το Ίδιο Φεγγάρι
11. Το Μαγεμένο Καλοκαίρι
12. Ρίξε Στην Καρδιά Σου Ένα Βλέμμα

Διάλειμμα

13. Κάστρο Στον Ουρανό
14. Ο Μανώλης Κι Η Ειρήνη
15. Το Ανθρωπάκι Κάλας
16. Μια Άλλη Αθήνα
17. Τα Παραμύθια Με Happy End
18. Ο Αλέκος Κι Ο Διομήδης (Πώς Μπορούνε Να Ξεχνάνε)
19. Το Δωμάτιο Φάντασμα
20. Η Θάλασσα Τη Νύχτα
21. Πετάω Την Καρδιά Μου Στα Σκουπίδια
22. Πού Πήγαν Όλα Αυτά
23. Τα Φώτα
24. Η Ζωή Που Δεν Πρόφτασα
25. Το Παράθυρο Της Φαιναρέτης

Encore

26. Το Καλοκαίρι Του Άχυρου

* Φωτογραφίες: Ειρήνη Λαζανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες