Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Gimme 10: Ο Παντελής Κυραμαργιός επιλέγει πολιτικά άλμπουμ


Ο Παντελής Κυραμαργιός είναι τραγουδοποιός και ιστοριοποιός, με καταγωγή από τη Σύμη.

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, και ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη μουσική. Σπούδασε οδοντιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και την ασκεί ως επάγγελμα. Μια διάκριση σε διαγωνισμό ποίησης, στα φοιτητικά του χρόνια, τον οδήγησε να ασχοληθεί περισσότερο με τον λόγο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ιδιαίτερα επιτυχημένου συγκροτήματος Μέλισσες, έως την αποχώρησή του, το 2017. Την ίδια χρονιά σχημάτισε την καλλιτεχνική κολεκτίβα Πλέγμα, και μαζί της κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Ως Την Άκρη Της Κλωστής (2016) και Αρετή (2018). Το 2019 κυκλοφόρησε τον δίσκο Το Νησί Της Φαντασίας, με παιδικά τραγούδια, σε μουσική δική του και στίχους της Σταυρούλας Παγώνα. Το 2020 βγήκε στο φως το άλμπουμ του Άνω Θρώσκω, και το 2021 ήρθε η σειρά του κύκλου τραγουδιών Άφιλτρα Τραγούδια. Την επόμενη χρονιά αποκάλυψε το νέο του γκρουπ, τους No Pasaran, με τους οποίους κυκλοφόρησε τον δίσκο Προσωρινά Αιώνιοι.

Ο Παντελής Κυραμαργιός έχει επίσης εκδώσει το βιβλίο Το Παραμύθι Της Λήθης (Έναστρον, 2014), αρθρογραφεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες, γράφει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες και κάποτε συνεργάζεται ως ερμηνευτής.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του καλλιτέχνη είναι το τραγούδι "Σαν Να Μην Είχαμε Πριν Αγαπήσει", του οποίου υπογράφει τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται, μαζί με τους No Pasaran, για μια ζωντανή εμφάνιση με τίτλο "Κόκκινα Τραγούδια", στο Μουσικό Κουτί (Κωνσταντινουπόλεως 70, Αθήνα), την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023. Σε αυτήν θα παρουσιάσει τραγούδια της επανάστασης και του έρωτα.

Με τις παραπάνω αφορμές, φιλοξενούμε σήμερα τον Παντελή Κυραμαργιό, για να μας παρουσιάσει τα 10 αγαπημένα του πολιτικά άλμπουμ.

-----

1. Τα Αντάρτικα - Μαρία Δημητριάδη/Αφροδίτη Μάνου/Θάνος Μικρούτσικος (1981)
Κάθε φορά το ίδιο δέος, η ίδια συγκίνηση.

2. Μαουτχάουζεν - Μίκης Θεοδωράκης (1966)
Αυτή η λίστα θα μπορούσε να έχει 10 δίσκους του Θεοδωράκη. Για να μη φανώ μονοδιάστατος, επιλέγω αυτό για τους στίχους του Καμπανέλλη.

3. Καπνισμένο Τσουκάλι - Χρήστος Λεοντής/Γιάννης Ρίτσος (1975)
Είμαστε τυχεροί που μιλάμε τη γλώσσα στην οποία έγραψε ο Ρίτσος.

4. Τραγούδια Του Δρόμου - Μάνος Λοΐζος (1974)
Χαραγμένα στην καρδιά από τις σχολικές γιορτές. Ύστερα έγινε νέα χάραξη στις φοιτητικές πορείες. Ακόμα σε εξέλιξη...

5. Operation: Mindcrime - Queensrÿche (1988)
Η heavy metal στα καλύτερά της με έναν σκληρό, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά, θεματικό δίσκο.

6. Sometime In New York - John Lennon (1972)
Άλμπουμ με μικρή αποδοχή για τα δεδομένα του Lennon. Αποικιοκρατία και κάθε μορφή ρατσισμού στο στόχαστρό του.

7. Fight To Survive - White Lion (1985)
Μέσα στην αβάσταχτη στιχουργική ελαφρότητα της poser σκηνής του '80, ξεχώριζα πάντα τους White Lion, για τα αντιπολεμικά τραγούδια και την υποστήριξή τους στις μειονότητες της Αμερικής και στο κίνημα το μαύρων.

8. Give 'Em Enough Rope - The Clash (1978)
Βαθιά πολιτικό και κοινωνικό άλμπουμ, για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την άνοδο της ακροδεξιάς και πολλά άλλα στη Μεγάλη Βρετανία του '78.

9. The Times Are A-Changin' - Bob Dylan (1964)
Με διαφορά ο καλύτερος και πιο πολιτικοποιημένος Bob Dylan. Ύστερα θέλησε να αυτοαναιρεθεί, αλλά το άλμπουμ αυτό είναι πάντα εδώ...

10. War - U2 (1983)
To "Sunday, Bloody Sunday" είναι από τα τραγούδια που με ώθησαν να διαβάσω Ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες