Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Gimme 10: Η Σαλίνα Γαβαλά για τα αγαπημένα της άλμπουμ

Η Σαλίνα Γαβαλά είναι ηθοποιός, ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε υποκριτική στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και υποκριτική κινηματογράφου στη New York Film Academy του Λος Άντζελες. Έχει επίσης σπουδάσει κλασικό μπαλέτο και πιάνο.

Η Σαλίνα Γαβαλά έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές (Να Με Προσέχεις, Αμαρτίες Γονέων, Singles 2 κ.ά.), και στη μουσική παράσταση Όμορφη Πόλη (2019-2022), για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη.

Η προσωπική της δισκογραφία περιλαμβάνει τα άλμπουμ Πονάει Η Αγάπη (2009) και Το Καινούριο Σου Όπλο (2011). Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κότσιρας, οι C:real, ο Χρήστος Δάντης, η Ευριδίκη, ο Νίκος Ζούδιαρης κ.ά., ενώ έχει κυκλοφορήσει και δικά της τραγούδια, όπως τα "Μόνο Οι Γενναίοι" (2019) και "Μάγισσες" (2020).

Αυτόν τον καιρό η Σαλίνα Γαβαλά παρουσιάζει, για δεύτερη χρονιά, τη μουσικοθεατρική παράσταση "Πάρτυ Γενεθλίων", στο Major Seven (Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο). Πρόκειται για ένα θέαμα σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού, το οποίο συνδυάζει τον θεατρικό λόγο με το τραγούδι, ενώ γίνεται και χρήση ολογραμμάτων. Στην παράσταση ακούγεται και το πιο πρόσφατο τραγούδι της, "Το Επόμενό Μου Δάκρυ", σε μουσική Γιώργου Καραδήμου και στίχους Σταύρου Σταύρου. Οι επόμενες εμφανίσεις θα είναι τις προσεχείς δύο Δευτέρες, ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Σαλίνα Γαβαλά είναι η σημερινή φιλοξενούμενη του Gimme 10, και μας αποκαλύπτει παρακάτω δέκα από τα αγαπημένα της άλμπουμ.

-----

1. Reflections - Μάνος Χατζιδάκις/New York Rock & Roll Ensemble (1970)
...αλλά και οι Αντικατοπτρισμοί, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Τα Reflections έγιναν, όπως είπε κι ο Χατζιδάκις, "σαν τα πολλά πρόσωπα μιας γυναίκας". Οι διαφορετικές πτυχές μας, τα διαφορετικά μας πρόσωπα, είναι κι αυτό που πάντα αναζητώ στις δικές μου παραστάσεις και στα τραγούδια που ερμηνεύω.

2. Live At Acropolis - Herod Atticus Odeon, Athens - Sivert Hoyem (2017)
Αγαπημένος καλλιτέχνης και φωνή που με αγγίζει βαθιά. Αυτό το άλμπουμ ήταν από ένα υπέροχο live που μένει χαραγμένο στη μνήμη μου.

3. La La Land: Original Motion Picture Soundtrack (2016)
Είναι ένα μιούζικαλ που με ενέπνευσε να ξεκινήσω να γράφω και που σε μια φάση καλλιτεχνικής απογοήτευσης με βοήθησε να ονειρευτώ ξανά. Το "City Of Stars", σε ελληνικούς στίχους της  Ρεβέκκας Ρούση, το έχω συμπεριλάβει και στην παράστασή μου, «Όνειρα Γλυκά». 

4. Το Μαγικό Κουτί - Τάνια Τσανακλίδου (1998)
Ένα καθαρά θεατρικό άλμπουμ από μια παράσταση της Τάνιας Τσανακλίδου που παντρεύει ποίηση, θέατρο και τραγούδια, κάτι που επιδιώκω κι εγώ ως τραγουδίστρια και ηθοποιός με τις παραστάσεις μου, όπως το πρόσφατο «Πάρτυ Γενεθλίων». Ένα άλμπουμ μέσα από το οποίο ερωτεύτηκα το "Τραγούδι Της Λίμνης" και το έκανα δικό μου. Και που όλες οι επιλογές τραγουδιών και κειμένων είναι μαγικές, από το "Ας Ερχόσουν Για Λίγο", μέχρι το "Wild Is The Wind", από την ποίηση της Κικής Δημουλά μέχρι το "Άσμα Ασμάτων".

5. Όμορφη Πόλη - Μίκης Θεοδωράκης (1962)
Είναι άλμπουμ - σταθμός για μένα, αφού είχα την τύχη να είμαι στην αναβίωση της «Όμορφης Πόλης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, που ανέβηκε για δύο σεζόν στα Μέγαρα Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο και σε άλλα ανοιχτά θέατρα. 

6. The Best Of Edith Piaf - Edith Piaf (1962)
Αφού μεγάλωσα ακούγοντας πολλά γαλλικά τραγούδια, και το "Je Ne Regrette Rien" είναι για μένα  ο  ύμνος της θετικής σκέψης.

7. The Legend Of Johnny Cash - Johnny Cash (2005)
Το άλμπουμ αυτό θα μου θυμίζει πάντα τον χρόνο που πέρασα στο Los Angeles, σπουδάζοντας υποκριτική κινηματογράφου. Είχα το άλμπουμ μόνιμα να παίζει στο αμάξι και οδηγούσα στο free way, τραγουδώντας δυνατά το "Ring Of Fire". 

8. Mamma Mia! - ΑBBA (1999)
Ένα άλμπουμ που πάντα μου φτιάχνει τη διάθεση και μου θυμίζει ανέμελα καλοκαίρια, ταξίδια και εκδρομές.

9. Back To Black - Amy Winehouse (2006)
Η Amy είναι αξεπέραστη, η χροιά και το στυλ της σαν από μια άλλη εποχή και από άλλο σύμπαν. Και το ομώνυμο τραγούδι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών, και από τα ξένα τραγούδια που έλεγα απ’ τα πρώτα μου live, όταν ξεκίνησα.

10. A Star Is Born Soundtrack (2018)
Γιατί για ένα διάστημα είχα κολλήσει μεταξύ "Shallow", "Always Remember Us This Way" και "I 'll Never Love Again". Τα άκουγα εμμονικά όλη μέρα για αρκετό καιρό... Παρόλο που άργησα να δω την ταινία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες