Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Gimme 10: Οι επιλογές των Shinigami

Οι Shinigami είναι μια heavy metal μπάντα από την Αθήνα.

Ως ιδέα γεννήθηκαν το 2007, όταν ο Διονύσης (κιθάρα) και ο Έκτορας (μπάσο), λάτρεις του ροκ και του μέταλ, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Αφού συμπλήρωσε το αρχικό της line-up, η μπάντα ηχογράφησε το demo άλμπουμ Past Mistakes (2009).

Ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα με πολλές πρόβες και ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και με αρκετές αλλαγές μελών, κατά το οποίο το γκρουπ εδραίωσε τον ήχο του και προχώρησε στη σύνθεση δικού του υλικού. Ώσπου, το 2020, εν μέσω πανδημίας, και με τις προσθήκες των Λευτέρη (κιθάρα) και Κώστα (τύμπανα), ήρθε η στιγμή του επίσημου ντεμπούτο άλμπουμ τους, Back From The Dead

Το 2023 βρήκε τους Shinigami με νέα σύνθεση, έπειτα από την προσχώρηση της Βασιλικής (φωνή), του Κώστα (πλήκτρα), και της Χριστίνας (μπάσο). Επανηχογραφώντας, με τη βοήθεια του Bob Katsionis, τέσσερα από τα κομμάτια του Back From The Dead, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο της πορείας τους.

Με αφορμή τα παραπάνω, και ενώ το επόμενο άλμπουμ τους βρίσκεται ήδη στα σκαριά, οι Shinigami είναι οι φιλοξενούμενοι της εβδομάδας. Διαβάστε παρακάτω ποια άλμπουμ ξεχωρίζουν, και γιατί.

-----

1. Machine Head - Deep Purple (1972)
Εδώ οι κύριοι Blackmore, Lord, Gillan, Paice και Glover παραδίδουν βασικά μαθήματα heavy metal songwriting, και παράλληλα χτίζουν τα θεμέλια της αγαπημένης μας μουσικής.

2. Demons And Wizards - Uriah Heep (1972)
Με βάση ήχο παρόμοιο με αυτό των Deep Purple, και εμπλουτίζοντάς τον με πολυφωνίες και folk στοιχεία, οι Heep μάς ταξιδεύουν σε κόσμους περιπέτειας και φαντασίας. Παρεμπιπτόντως, ο Mick Box είναι πολύ αδικημένος από την ιστορία κιθαρίστας.

3. Argus - Wishbone Ash (1972)
Ρεσιτάλ μελωδίας και συναισθήματος στις κιθάρες. Ειλικρινά, κάθε μπάντα με 2 κιθαρίστες ΠΡΕΠΕΙ να ακούσει και να μελετήσει αυτόν τον δίσκο.

4. Rising - Rainbow (1976)
Εξελίσσοντας τον ήχο που καθιέρωσε στους Deep Purple, o Richie Blackmore, με τη βοήθεια του Ronnie James Dio, δημιουργεί το blueprint για το επικό/νεοκλασικό metal.

5. Heaven And Hell - Black Sabbath (1980)
Μην μας παρεξηγήσετε, αγαπάμε τον Ozzy. Όμως, όταν ο απόλυτος heavy metal riffmaker συναντά τον απόλυτο heavy metal frontman, τα λόγια είναι περιττά.

6. Breaker - Accept (1981)
Όλος ο ήχος της γερμανικής metal σκηνής, με τη χαρακτηριστική της ένταση και μελωδία, τα τελευταία 40+ χρόνια μέσα σε 40+ λεπτά. Δεν το λέμε εμείς, ρωτήστε τους Helloween!

7. Powerslave - Iron Maiden (1984)
Καλλιτεχνικό peak της απόλυτης '80s metal μπάντας, η οποία εδώ καθορίζει τον ήχο της δεκαετίας στην οποία μεγαλούργησε.

8. Master Of Puppets - Metallica (1986)
Ίσως ο αρτιότερος heavy metal δίσκος που ηχογραφήθηκε ποτέ. Συνδυάζει αρμονικά όλα τα στοιχεία που μας έκαναν να αγαπήσουμε τη μουσική αυτή. Εάν κάποιος μας ζήταγε να του εξηγήσουμε τι σημαίνει heavy metal, σίγουρα θα του προτείναμε να ακούσει αυτόν τον δίσκο.

9. Painkiller - Judas Priest (1990)
Ε Κ Ρ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ δίσκος, με τους 40άρηδες, τότε, Priest να ντροπιάζουν μπάντες με τα μισά τους χρόνια, με την ένταση, τη δύναμη και το πάθος τους.

10. Handful Of Rain - Savatage (1994)
Απίστευτα σημαντικός και συγκινητικός δίσκος, με τη μπάντα να παραδίδει μαθήματα στάσης ζωής: ότι, ακόμα και μέσα από τις χειρότερες συνθήκες, η ζωή πρέπει να συνεχίζεται και ο ήχος πρέπει να εξελίσσεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες