Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Gimme 10: Οι επιλογές των Crama

Οι Crama είναι μία garage punk μπάντα από την Αθήνα.

Η ιστορία τους ξεκίνησε στην Πάτρα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν οι Τόλης Κατσογιάννης (τύμπανα), Γιάννης Χουσιάδας (κιθάρα), Χρήστος Χουλιάρας (κιθάρα, φωνή) και Γρηγόρης Μαρκάκης (μπάσο), συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο, άρχισαν να εμφανίζονται ζωντανά, ως Ψυχώ. Στη συνέχεια διαλύθηκαν, για να επανέλθουν το 2013, έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια, με το όνομα Crama πλέον. Αυτή τη φορά στόχευσαν στη δημιουργία δικού τους υλικού, και το 2018 οι προσπάθειές τους δημοσιοποιήθηκαν στο άλμπουμ Changes -όπου σε τέσσερα κομμάτια ακούγονται και τα φωνητικά της Τζοάννας.

Στη συνέχεια προσχώρησε στο γκρουπ και ο Νικόλας Θωμάς, που ανέλαβε τη φωνή, αλλά και το μπάσο, έπειτα από την αποχώρηση του Γρηγόρη Μαρκάκη. Η τετράδα ήδη ετοιμάζει τον επόμενο δίσκο της, που θα έχει τίτλο Where You've Never Been Before, και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2024.

Με αυτά ως αφορμή, οι Crama αποκαλύπτουν παρακάτω δέκα από τα άλμπουμ που τους καθόρισαν.

-----

1. Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια - Τρύπες (1993)
Όλα τα άλμπουμ. Ουσιαστικά η πρώτη έμπνευση για τη δημιουργία των Crama. Διαλέγουμε το συγκεκριμένο άλμπουμ μόνο για συναισθηματικούς λόγους, καθώς όταν κυκλοφόρησε φτιάξαμε και το πρώτο μας ερασιτεχνικό στούντιο στην Πάτρα.

2. Tender Pray - Nick Cave And The Bad Seeds (1988)
Σοκ και Δέος! Ο Cave και η μπάντα στα καλύτερά τους, δημιουργώντας μία απρόσμενη ισορροπία μεταξύ σκοτεινού και πειραματικού ύφους και μελωδίας.

3. Heatwave - The Last Drive (1988)
Μάθαμε και αγαπήσαμε το garage. 

4. Goo - Sonic Youth (1990)
Κιθάρες από άλλον πλανήτη.

5. Over The Edge - Wipers (1993)
Και με τους Wipers ισχύει πως όλα τα άλμπουμ μάς έχουν επηρεάσει. Σκληράδα και μελωδία ταυτόχρονα, συνθέτουν πραγματικά κάτι απρόσμενα υπόγειο και θεϊκό ταυτόχρονα.

6. Never Mind The Bollocks Here's The Sex Pistols - Sex Pistols (1977)
Ο ορισμός της ελεύθερης έκφρασης. Όταν δεν φοβάσαι να βγάλεις έναν τέτοιο δίσκο, σίγουρα δεν φοβάσαι και τίποτε άλλο.

7. From The Lions Mouth - The Sound (1981)
Ένας δίσκος "ψυχοθεραπεία". Γεμάτος με το αίσθημα της μοναξιάς και της θλίψης σε πρώτο επίπεδο, αλλά πάντα με θετική κατάληξη που ξεπηδά αγωνιωδώς μέσα από τις σκιές.

8. Doolittle - Pixies (1989)
Και λίγο πριν αρχίσει να σβήνει το punk, ήρθαν οι Pixies να το θυμίσουν και να το επαναπροσδιορίσουν.

9. Blood Sugar Sex Magik - Red Hot Chili Peppers (1991)
Ανατρεπτικό, και αντισυμβατικό. Σεμινάριο έκφρασης και χρήσης των μουσικών οργάνων, με έναν Chad Smith να ξεπερνάει τον εαυτό του σε κάθε μέτρο.

10. Led Zeppelin IV - Led Zeppelin (1971)
Δεν χωρούν λόγια. Ακόμα και ο λόγος που το εξώφυλλο είναι άδειο θα μπορούσε να το βάλει στο Gimme 10. Πόσο μάλλον όταν το περιεχόμενο σε φέρνει στο απόγειο της έμπνευσης και της αισθαντικότητας.


1 σχόλιο:

Aviator είπε...

Μου άρεσε πάρα πολύ η ανάρτησή σου! Οι ιδέες σου προκαλούν σκέψη. Συνέχισε τις αναρτήσεις να έρχονται! Μάθετε περισσότερα για τα αποκρυφιστικά του Aviator στο blog μας.

Οι... "300" ηρωικοί αναγνώστες